Składniki:
- 250 g czerwonej soczewicy
- 4 średnie pomidory
- 2 cebule
- 3 szklanki bulionu lub rosołu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki curry
- szczypta pieprzu cayenne/ chilli
- łyżeczka gorczycy
- łyżeczka kurkumy
- pół łyżeczki mielonego kminu
- łyżka zmielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry i podsmażyć na oliwie. Gdy cebula zmięknie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz wsypujemy wypłukaną soczewicę. Podsmażyć, dodać curry i zalać rosołem.
2. Gotować do miękkości często mieszając. Dodać gorczycę, paprykę, sól, kurkumę, kmin, sól oraz pieprz cayenne. Gotować kolejne kilka minut aż soczewica zacznie się rozpadać.
3. Dokładnie zblendować ciepłą zupę, w razie potrzeby przetrzeć przez sito. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz