Zapach szarlotki zdecydowanie kojarzy mi się z jesienią, moja ulubiona to ta na słodkim kruchym cieście z dużą ilością cynamonu.
Składniki na ciasto(na formę do tarty, jeśli robicie na tzw. 'dużej blasze' musie dać dwa razy więcej składników)
- 1, 5 szklanki mąki
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki drobnego cukru
- połowa opakowania cukru wanilinowego
- 130 g masła
- 4 jajka*
Jabłka:
- 4 kwaśne jabłka np. szara reneta
- 4 łyżki cukru
-3-4 łyżeczki cynamonu
1. Jabłka obrać, pokroić usunąć gniazda nasienne. Wsypać do miski, dodać cukier i cynamon i wymieszać.
2. Na stolnicę wysypać suche składniki i zamieszać. Dodać masło i rozgnieść je z suchymi składnikami. Dodać jedno całe jajko i jedno żółtko, zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto się nie klei dodać trochę masła. Uformować kulę i włożyć do lodówki na min. 30 minut.
3. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą rozwałkować, wyłożyć w posmarowanej masłem formie i podpiec w temp. 180 stopni przez 15 minut.
4. Z białek z 3 jaj ubić pianę, rozwałkować pozostałą część ciasta. Następnie wykładamy jabłka na podpieczony spód, smarujemy pianą z białek i przykrywamy pozostałą częścią ciasta lub wycinamy kółka i układamy na pianie. Pieczemy przez ok. 45 min w temperaturze 180 stopni.
* w wersji na dużą blachę do ciasta dodajemy 3 żółtka i jedno całe białko
Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na blog:
http://newlookstyleblog.blogspot.com/
FACEBOOK:
https://www.facebook.com/pages/New-Look-Style/581255195269125
Ale mi narobiłaś ochoty na szarlotkę! :)
OdpowiedzUsuńmusze kiedyś spróbować zrobić sama ;)
OdpowiedzUsuń