niedziela, 2 czerwca 2013

Kaczka faszerowana jabłkami

Bardzo prosty przepis na kaczkę pieczoną w całości, bez żadnych problemów poradzi sobie z nim nawet bardzo początkujący kucharz. Jest to moja wersja tradycyjnej kaczki faszerowanej jabłkami z sosem z żurawiny i czerwonego wina.



Czego potrzebujesz:
- 1 kaczka (ok. 2kg)
- 3 jabłka
- 1 średnia cebula
- 8 ząbków czosnku
- butelka czerwonego wina
- majeranek
- sól i pieprz

- naczynie żaroodporne
- słoiczek żurawiny do sosu
- miód
- ziemniaki (opcjonalnie)




Co musisz zrobić:
1. Kroję dwa jabłka na ósemki, cebulę obieram i kroję w piórka. Na dnie naczynia żaroodpornego układam  jedno jabłko, cebulę i 4 ząbki czosnku.
2. Kaczkę płuczę pod bieżącą wodą, wycieram ręcznikiem papierowym.
3. Faszerują kaczkę drugim jabłkiem i 4 ząbkami czosnku.
4. Kaczkę wkładam do naczynia, wlewam czerwone wino zarówno do środka kaczki i do naczynia (ok. 50 ml do kaczki i 100 ml do naczynia)
5. Nacieram kaczkę majerankiem, solą i pieprzem.
6. Trzecie jabłko kroję w talarki i obkładam nim boki naczynia.

Jak piec:
Na początek nagrzewamy piekarnik do ok. 230 stopni i pieczemy kaczkę bez przykrycia przez 30 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez następne 2 godziny pod przykryciem. Po 1.5 godziny możemy dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki, które upieką się razem z kaczką,

Dodatki:
- sos żurawinowy: przelewamy 4 łyżki tłuszczu z pieczenia do patelni, dodajemy 4 czubate łyżki żurawiny ze słoiczka. Gdy żurawina podgrzeje się dodajemy 100 ml czerwonego wina, redukujemy (odparowujemy, aż do zgęstnienia sosu). Doprawiamy solą i pieprzem. Osobom lubiącym mniej wytrawne sosy, polecam użycie miodu jako słodzika.
- ziemniaki, które wrzucamy w trakcie pieczenia do naczynia żaroodpornego i pieczemy razem z kaczką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz