środa, 5 lutego 2014

Zupa cebulowa

Pozostając w temacie wyciskaczy łez zapraszam Was do zrobienia zupy cebulowej. Jest nie tylko bardzo prosta i smaczna, ale także bardzo mocno rozgrzewa. Jest to idealna propozycja na zimowe wieczory. 

Składniki: 
  • 1kg cebuli
  • 1l wywaru drobiowego
  • pół butelki wina
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • masło

  • opcjonalnie: ciasto francuskie



1. Cebulę obrać i pokroić w piórka. W garnku rozgrzać dwie łyżki masła klarowanego, wsypać cebulę. Dusić, aż zmięknie, skarmelizuje się. Trzeba bardzo uważać, żeby się nie przypaliła. Mieszać od czasu do czasu.
2. Po około 40 minutach, gdy cebula się skarmelizuje dolać wino i odparować. Gdy wino wyparuje wlać wywar i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Jeśli zdecydujemy się na podanie zapieczonej zupy to: nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wlewamy zupę do miseczki i nakładamy na nią ciasto. Musimy pamiętać, że ciasto francuskie podnosi się w czasie pieczenia. Dlatego powinniśmy położyć więcej ciasta. Pieczemy około 15 minut. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz