Pozostając w temacie wyciskaczy łez zapraszam Was do zrobienia zupy cebulowej. Jest nie tylko bardzo prosta i smaczna, ale także bardzo mocno rozgrzewa. Jest to idealna propozycja na zimowe wieczory.
Składniki:
- 1kg cebuli
- 1l wywaru drobiowego
- pół butelki wina
- tymianek
- sól, pieprz
- masło
- opcjonalnie: ciasto francuskie
2. Po około 40 minutach, gdy cebula się skarmelizuje dolać wino i odparować. Gdy wino wyparuje wlać wywar i zagotować. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
3. Jeśli zdecydujemy się na podanie zapieczonej zupy to: nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wlewamy zupę do miseczki i nakładamy na nią ciasto. Musimy pamiętać, że ciasto francuskie podnosi się w czasie pieczenia. Dlatego powinniśmy położyć więcej ciasta. Pieczemy około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz