piątek, 10 stycznia 2014

Indyjska zupa Dahl, czyli gęsty krem z soczewicy

Zima to najlepszy okres na przygotowywanie zup. Osobiście najbardziej lubię gęste kremy z dodatkiem jogurtu czy grzankami. Jeśli też uwielbiacie zupy-kremy albo nie macie pomysłu na obiad to wypróbujcie ten przepis. Prosta aromatyczna zupa-krem z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów.

Składniki:

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 4 średnie pomidory
  • 2 cebule
  • 3 szklanki bulionu lub rosołu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki curry
  • szczypta pieprzu cayenne/ chilli
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonego kminu
  • łyżka zmielonej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plastry i podsmażyć na oliwie. Gdy cebula zmięknie dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz wsypujemy wypłukaną soczewicę. Podsmażyć, dodać curry i zalać rosołem.
2. Gotować do miękkości często mieszając. Dodać gorczycę, paprykę, sól, kurkumę, kmin, sól oraz pieprz cayenne. Gotować kolejne kilka minut aż soczewica zacznie się rozpadać. 
3. Dokładnie zblendować ciepłą zupę, w razie potrzeby przetrzeć przez sito. W razie potrzeby doprawić do smaku. 

Zupę możemy podawać z gęstym jogurtem np. typu greckiego oraz pieczywem. Świetnie sprawdzą się też grzanki i groszek ptysiowy.



przepis oraz zdjęcia : Paweł Wojdyna 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz